Portal
Hoe MSP’s dankzij cloudadoptie nieuwe zakelijke mogelijkheden creëren

Hoe MSP’s dankzij cloudadoptie nieuwe zakelijke mogelijkheden creëren

Als organisaties naar de cloud gaan, wenden ze zich tot vertrouwde adviseurs om hun doelen te bereiken. Om een idee te krijgen hoe snel organisaties naar de cloud gaan en wat IT-partners de komende 12 maanden kunnen verwachten op het gebied van cloudadoptie, kijken we naar data over cloudadoptie in Nederland.

Contact

Hoe MSP’s dankzij cloudadoptie nieuwe zakelijke mogelijkheden creëren

We helpen u graag verder.

Als organisaties naar de cloud gaan, wenden ze zich tot vertrouwde adviseurs om hun doelen te bereiken. De lokale IT-partner, of het nu gaat om een hostingprovider, integrator of managed service provider, wordt gevraagd te helpen om naar de publieke cloud te gaan. Of met het orkestreren van IT en multiclouds voor organisaties die al verder zijn met cloudadoptie. Om een idee te krijgen hoe snel organisaties naar de cloud gaan en wat IT-partners de komende 12 maanden kunnen verwachten op het gebied van cloudadoptie, kijken we naar data over cloudadoptie in Nederland.

Cloudadoptie in Nederland

De Dutch Hosting Provider Association, de branchevereniging voor marktleidende hosting- en cloudaanbieders in Nederland, publiceerde eind 2019 zijn Cloud Adoptie Monitor.* In dit beknopte overzicht worden feiten en cijfers over cloudadoptie in Nederland gepresenteerd en uitgesplitst in verschillende verticals. Het rapport is gebaseerd op interviews met meer dan 500 professionals in zowel IT- als niet-IT-functies. De organisaties variëren van MKB-ers met 20 of meer werknemers tot ondernemingen met meer dan 200 werknemers. Bijna alle economisch sectoren komen in dit rapport aan bod.

Van alle organisaties die aan de monitor hebben deelgenomen, heeft 15% een cloud first policy. 42% staat open voor cloudadoptie als de cloud de best mogelijke oplossing is om tegemoet te komen aan zakelijke vereisten zoals bijvoorbeeld een snellere time to market. 56% van de ondervraagde organisaties spant zich in om een optimale IT-infrastructuur te creëren met behulp van on premise IT en private en publieke clouds. Tot slot verwachten organisaties dat gemiddeld 33% van alle applicaties binnen 2 jaar SaaS-gebaseerd zijn. Dat is een stijging van meer dan 30% ten opzichte van de huidige situatie.

Over het geheel genomen gebruiken organisaties één of andere vorm van cloud voor ongeveer 50% van alle IT-functies. Het gaat dan op allerlei functionaliteiten, van opslag tot CRM’s en van ERP tot applicatieontwikkeling. In de komende 12 maanden zal het gebruik van de cloud gestaag toenemen, omdat organisaties over de hele linie beter zicht krijgen op hoe de cloud hun bedrijf helpt groeien. Organisaties hebben veel beter voor ogen hoe clouddiensten waarde kunnen creëren dan pakweg 5 jaar geleden het geval was. De verwachting is dat cloud snel belangrijker zal worden voor de IT-mix van organisaties. De business cases om cloudtechnologie te gebruiken voor een breed scala aan zakelijke behoeften zijn snel zeer solide geworden.

Mogelijkheden voor lokale MSP’s

Een meerderheid van de organisaties zal de komende jaren bestaande IT-infrastructuren vernieuwen, upgraden of vervangen. Zijn staan daarbij voor de vraag wat nog on premise kan of moet, en welke workloads de publieke cloud in kunnen of moeten. Interessant is dat bijna 50% van de ondervraagde organisaties een sterke voorkeur heeft voor lokale dienstverleners als adviseur. Zij worden gezien als dé partij die advies kan geven over public clouddiensten.

Lokale MSP’s kunnen met onderbouwd advies over de cloud snel waarde toevoegen. De meeste organisaties zijn zich goed bewust van de voordelen die publieke clouds kunnen opleveren en dat deze voordelen niet on premise te realiseren zijn. Zij kennen de behoeften en de IT-infrastructuur van hun klanten. Daarnaast heeft de public cloud voor hen geen geheimen en bieden zij in veel gevallen ook managed hosting of private cloud oplossingen aan. Als ze daar een snelle, betrouwbare en veilige manier aan kunnen toevoegen om naar de public cloud te gaan, kunnen organisaties de mix van on premise IT en clouddienstverlening creëren die ze nodig hebben voor hun ideale IT-infrastructuur.

Er zijn veel wegen die naar de publieke cloud leiden. Gezien het inherente gebrek aan betrouwbaarheid van het publieke internet in termen van bandbreedte en veiligheid is in veel gevallen een private oplossing nodig. MSP’s die op zoek zijn naar een eenvoudige, transparante en betrouwbare manier om public cloud toe te voegen aan hun diensten of portfolio en dit te combineren met hun managed en private cloud oplossingen zouden een Cloud Connect kunnen overwegen.

Meer weten over dit onderwerp?

Download dan de whitepaper ‘How to easily set up a cloud connect’.

* Het Cloud Adoption rapport van de DHPA is hier te downloaden, aanvullende gegevens zijn hier te vinden.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte rondom alle ontwikkelingen