Portal
Impact ecosysteem

Wat is de impact van het huidige connectivity ecosysteem op service providers?

Wat is de drijvende kracht achter de huidige evolutie van het connectiviteitsecosysteem? Markten veranderen snel door de vraag naar cloud, de beschikbaarheid van financiering en snel ontwikkelende technologieën. Wie bij wil blijven als service provider moet daarom aandacht hebben voor de volgende ontwikkelingen.

Contact

Meer weten over onze oplossingen?

We helpen u graag verder.

Wat is de drijvende kracht achter de huidige evolutie van het connectiviteitsecosysteem? Markten veranderen snel door de vraag naar cloud, de beschikbaarheid van financiering en snel ontwikkelende technologieën. Wie bij wil blijven als service provider moet daarom aandacht hebben voor de volgende ontwikkelingen.

Investeringen in fijnmazige glasvezelnetwerken

De uitrol van glasvezelnetwerken is de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Zowel gevestigde spelers als Eurofiber en KPN als een breed scala aan kleinere netwerkproviders bouwen nieuwe netwerken. Stedelijke en landelijke gebieden die afhankelijk waren van koper, coax of mobiele connectiviteit hebben binnen enkele maanden tot een jaar toegang tot glasvezel. De Nederlandse brancheorganisatie Fiber Carrier Association heeft meer dan 100 lokale initiatieven geïdentificeerd die zich bezighouden met de uitrol van glasvezelnetwerken.

De bouw van al deze nieuwe netwerken wordt gevoed door lage rentes en aantrekkelijke rendementen op investeringen in infrastructuur. Daarnaast zijn cloudadoptie, nieuwe digitale diensten voor zowel bedrijven als consumenten en 5G afhankelijk van de beschikbaarheid van glasvezelnetwerken.

Er zijn volop mogelijkheden voor kleine onafhankelijke glasvezelaanbieders om efficiënt een backbone-infrastructuur te creëren die zich uitstrekt tot relevante interconnectiehubs en hun klanten – van hun lokale netwerk tot (inter)nationale cloud- en serviceproviders. Deze lokale glasvezelnetwerken bieden interessante mogelijkheden voor dienstverleners om nieuwe klanten te vinden.

Consolidatie onder hostingproviders en datacenters

Sinds enkele jaren zijn hosting- en cloudaanbieders en datacenteroperators op zoek naar overnamekandidaten of een partij die hen wil overnemen. Alleen al in 2019 hebben we enkele grote fusies gezien. Een voorbeeld hiervan is de fusie tussen The Datacenter Group en NLDC. Een ander voorbeeld is de overname van IT-Ernity door TransIP en de daaropvolgende fusie van TransIP met de Belgische provider Combell, waardoor een organisatie met meer dan 1,2 miljoen klanten is ontstaan die verder gaat onder de naam Team Blue.

Deze en andere overnames worden gedreven door schaalvoordelen, geografische aanwezigheid en een divers portfolio. Het aantal kleinere, onafhankelijke hosters en datacenters daalt. We verwachten dat de invloed van de drie grote cloudaanbieders met een wereldwijde voetafdruk (AWS, Azure en Google) de komende jaren nog prominenter zal worden. Lokale operators zullen de diensten AWS, Azure en Google moeten opnemen in hun productportfolio als ze dat nog niet hebben gedaan.

Nu al zien we dat de diensten van grote lokale hostingbedrijven zich concentreren op hyperscale cloudplatforms. Hybride en multi-cloud modellen gaan de vraag bepalen. Ondanks de kracht van de grote cloudaanbieders zien we dat het voor lokale managed service providers relevant blijft om lokale klanten te helpen profiteren van de vele mogelijkheden van deze wereldwijde clouds en dit te combineren met eigen lokale clouds.

Naarmate er meer workloads en applicaties naar de cloud worden verplaatst, zullen end-to-end verbindingen nog belangrijker worden. Dienstverleners, ongeacht hun omvang, moeten in staat zijn om dergelijke oplossingen aan hun klanten aan te bieden. Daarnaast zien we een sterke groei in connectiviteit tussen cloud- en serviceproviders om hun diensten efficiënt, veilig en met specifieke prestaties te verbinden.

Software defined infrastructuren

Steeds meer organisaties kiezen voor multi-cloud architecturen en dit heeft direct effect op de infrastructuurkeuzes. Datacenters, cloudproviders en netwerken moeten effectief samenwerken en moeten dezelfde voordelen bieden, zoals flexibiliteit, schaalbaarheid en automatisering. De keuze voor elk type cloud wordt steeds meer bepaald door de toepassing. Pivate, hybride, public cloud of on-pemise, wordt voor elke toepassing overwogen, die vervolgens ‘landt’ op het platform dat er het meest geschikt voor is. Naarmate infrastructuren meer gedecentraliseerd worden, zullen edge datacenters belangrijker worden.

Software defnied netwerken stellen klanten in staat om eenvoudig te voldoen aan hun connectiviteitsbehoeften. Dit soort netwerken bieden een naadloze koppeling met clouddiensten en de flexibiliteit die nodig is om het beste uit multi-cloudoplossingen te halen. Bovendien geven ze gebruikers controle omdat ze via API’s realtime inzicht hebben in hun verbindingen. Dit stelt hen in staat om de routering en de gezondheid van hun netwerk te monitoren, waardoor een betere service aan klanten kan worden geleverd.

Een pijler voor de digitale economie

Gedreven door de vraag naar alle soorten clouddiensten zullen glasvezelnetwerken een van de centrale pijlers van onze digitale economie en samenleving worden. Het is deze vraag die nu al grote, internationale aanbieders van connectiviteit dwingt om de overstap te maken naar geautomatiseerde glasvezelnetwerken met een hoge capaciteit.

Wilt u weten hoe software defined connectivity uw organisatie kan helpen een betere dienstverlening te realiseren of multicloud architecturen in te richten? Neem contact met ons op via info@dcspine.nl of registreer u en verken gratis ons portaal als u zich nog niet heeft geregistreerd.

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte rondom alle ontwikkelingen