Portal
Artikel - trends en ontwikkelingen cloudconnectiviteit

Wat zijn de trends en ontwikkelingen op het gebied van cloudconnectiviteit?

Steeds meer bedrijven kiezen voor een oplossing waarbij ze een deel van hun bedrijfsprocessen via de public cloud laten faciliteren. Wat zijn de belangrijkste trends op dit gebied en welke uitdagingen ervaren bedrijven die hun eigen infrastructuur koppelen aan de public cloud? DCspine sprak met twee vooraanstaande IT-dienstverleners die bereid waren hun kennis en ervaring op dit gebied met ons te delen.

Contact

Meer weten over onze cloud oplossingen?

We helpen u graag verder.

Steeds meer bedrijven kiezen voor een oplossing waarbij ze een deel van hun bedrijfsprocessen via de public cloud laten faciliteren. Wat zijn de belangrijkste trends op dit gebied en welke uitdagingen ervaren bedrijven die hun eigen infrastructuur koppelen aan de public cloud? DCspine sprak met twee vooraanstaande IT-dienstverleners die bereid waren hun kennis en ervaring op dit gebied met ons te delen.

De hybrid cloud, een combinatie van de private cloud en public cloud, is al een jaar of acht gemeengoed in het bedrijfsleven. Bedrijven maken gebruik van de diensten van public cloud aanbieders als Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure of Google Cloud. Bij het koppelen van hun eigen infrastructuur met de public cloud ervaren bedrijven een aantal uitdagingen. Ze vinden het beheer lastig en ze worstelen ook met de beveiliging rondom hun cloudinfrastructuur. Daarnaast kunnen bij verkeerde keuzes de kosten voor een cloudinfrastructuur ook ongunstig oplopen.

Connectiviteit op locatie

De eerste ICT-dienstverlener die we spraken, verzorgt voor onder andere zorginstellingen de ICT-infrastructuur. Ze gaven aan dat voor het zorgpersoneel connectiviteit onderweg en op locatie ontzettend belangrijk is. Zo is het zorgpersoneel in staat om systemen en dossiers te raadplegen die in de cloud staan opgeslagen. Ook kunnen ze metingen direct vastleggen in systemen, die eveneens in de cloud staan opgeslagen. Deze manier van werken stelt wel hoge eisen aan security.

Domotica in de zorg zorgt voor een veilige omgeving. Sensoren zorgen voor automatische meldingen in domoticasystemen. In de praktijk zien we verschillende soorten sensoren. Dat varieert van bewegingsmelders tot speciale drukmatten in bedden, die een signaal geven als de patiënt het bed verlaat. Op die manier kan bijvoorbeeld het zorgpersoneel automatisch een signaal krijgen dat er iemand uit bed is en wellicht hulp nodig heeft. Door de inzet van camera’s en domotica kan een zorginstelling kosten besparen en beter de beschikbare resources inzetten. 

Met de inzet van domotica willen zorginstellingen met minder personeel meer mensen kunnen bedienen. Dat betekent in de praktijk een grotere afhankelijkheid van techniek en connectiviteit. Toepassingen op het gebied van domotica worden vrijwel altijd via de cloud gefaciliteerd. Zorgorganisaties krijgen daardoor behoefte aan betere connectiviteit. Dit type organisaties krijgt zo behoefte aan de hulp van een deskundige partij die alles kan beheren en toegang tot clouddiensten kan garanderen. 

Migratietrajecten naar cloud

De andere ICT-dienstverlener vertelt dat flexibiliteit in migratietrajecten belangrijk is. Bij het migreren van data van hun klanten naar de cloud willen ze liever niet aan de slag met VPN-tunnels of fysieke datadragers. Via zelf op te zetten verbindingen willen ze migraties kunnen uitvoeren. Ze zijn dan in staat om de data van een klant snel in een andere cloudomgeving neer te zetten.

Op dit moment zien we een toename van het aantal migratietrajecten. Lift & shift komt minder vaak voor omdat flexibele contracten het mogelijk maken migratietrajecten naar de cloud soepeler te laten verlopen. Door de lagere tijdsdruk is het mogelijk om op een beheersbare manier een applicatie van een lokale virtuele applicatie naar een applicatie in de public cloud over te brengen. 

In de sectoren zorg en onderwijs stellen ze steeds hogere eisen aan de infrastructuur, die door steeds meer mensen wordt gebruikt. Ook zien ze steeds meer bedrijven die kiezen voor de public cloud. Ze verhuizen hun ERP-oplossingen of patiëntendossiers naar de cloud. Dat stelt eisen aan connectiviteit. Ze hebben dan behoefte aan een veilige verbinding met genoeg performance.

Ook de permanente beschikbaarheid van connectiviteit wordt steeds belangrijker. Organisaties vragen een oplossing om geplande en ongeplande downtime op te vangen. Oplossingen op basis van SD-WAN blijken hierin te faciliteren. Een SD-WAN is bij uitval van een verbinding zelf in staat om een alternatieve route te kiezen, waardoor connectiviteit behouden blijft.

Meer weten over cloudconnectiviteit?

Bedrijven die kiezen voor de public cloud blijken in de praktijk tegen tal van zaken aan te lopen. Hoe breng ik de koppeling tot stand? Voor welke public cloudaanbieder moet ik kiezen? In de gratis whitepaper “Connectiviteit en IT-service providers” kunt u op veel van deze vragen de antwoorden vinden. Natuurlijk kunt u ook altijd geheel vrijblijvend van gedachten wisselen met een van de cloudspecialisten van DCspine. Laat uw gegevens achter in het contactformulier en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte rondom alle ontwikkelingen