Portal
DCspine - Whitepaper - IT-Connectiviteit

Whitepaper - Connectiviteit en IT-service providers

De opkomst van de cloud zorgt ervoor dat connectiviteit buiten het eigen domein steeds belangrijker wordt. Netwerken vormen steeds vaker een integraal onderdeel van het IT-landschap van organisaties. Goede en betrouwbare koppelingen met de cloud zijn daarom voor bedrijven van essentieel belang om processen optimaal te laten functioneren. Hoe kunnen IT-service providers hier goed op inspelen?

Download whitepaper
Contact

Meer weten over onze oplossingen?

We helpen u graag verder.

De opkomst van de cloud zorgt ervoor dat connectiviteit buiten het eigen domein steeds belangrijker wordt. Netwerken vormen steeds vaker een integraal onderdeel van het IT-landschap van organisaties. Goede en betrouwbare koppelingen met de cloud zijn daarom voor bedrijven van essentieel belang om processen optimaal te laten functioneren. Hoe kunnen IT-service providers hier goed op inspelen?

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt massaal gebruik van clouddiensten. In veel gevallen gaat het om diensten die rechtstreeks vanuit de cloud bij een leverancier worden afgenomen. Voorbeelden hiervan zijn boekhoudpakketten en online werkplekken die vanuit de cloud worden gefaciliteerd.

Bedrijven hebben tegenwoordig ook hun eigen infrastructuur in de cloud ondergebracht. Als ze deze cloudinfrastructuur geheel in eigen beheer hebben, dan spreken we van een private cloud. Maken ze gebruik van de diensten van cloudaanbieders zoals AWS, Google of Microsoft, dan spreken we van een public cloud. Er zijn ook bedrijven die kiezen voor een combinatie van de private cloud en public cloud: we spreken dan van hybrid cloud.

Cloud connectiviteit

Met betrekking tot de connectiviteit in relatie tot clouddiensten staan bedrijven voor een aantal uitdagingen. Zo moeten ze de bestaande IT-legacy integreren in hun cloudomgeving. En door de (toekomstige) toepassing van 5G, steeds meer IoT, big data en zelfs AI, ontstaan steeds meer datastromen.Deze moeten worden verzameld en verwerkt. Alle data moet realtime beschikbaar zijn. Dat vereist flexibele verbindingen met hoge bandbreedtes. Dat geldt ook voor ethernetverbindingen voor backbones, die steeds meer bandbreedte nodig hebben. Om alle uitdagingen op het gebied van cloud connectiviteit het hoofd te bieden, moeten bedrijven een goed doordachte cloudstrategie ontwikkelen. Een uitgelezen kans voor IT-service providers.

4 trends in connectiviteit

Kijken we naar de situatie rondom connectiviteit over vijf jaar, dan spelen vier trends een rol:automatisering, gebruiksgemak, schaalbaarheid en beveiliging:

1. Automatisering – De toenemende behoefte aan connectiviteit zorgt voor nieuwe eisen aan netwerkprotocollen om de public cloud naadloos te koppelen aan de private cloud. Handmatige configuratie van netwerken is een bottleneck geworden. Taken als routering, implementatie van nieuwe netwerk assets en beveiliging zijn voor eigen IT-specialisten taken die steeds lastiger zijn uit te voeren. Met behulp van automatisering kunnen bedrijven dit probleem oplossen. Met Software Defined Networking en Network Function Virtualisation is het mogelijk om data aan te passen en te routeren, tunnels en VLans aan te maken en de configuratie van switches en routers te automatiseren. 

2. Gebruikersgemak – Gebruikersgemak is van essentieel belang om met beperkte resources te kunnen meegroeien met het toenemende belang van IT. SD-WAN (Software Defined Wide Area Network) is een voorbeeld van automatisering in het netwerk dat zorgt voor gebruikersgemak. SD-WAN ondersteunt meerdere vormen van connectiviteit tussen datacenters en/of eindlocaties (bijvoorbeeld een combinatie van glasvezel, 5G en coax). Met SD-WAN kunnen organisaties hun locaties, verbindingen en applicaties razendsnel configureren en in gebruik nemen. Deze netwerken zijn eenvoudiger te beheren en kunnen zichzelf op basis van parameters in de gaten houden en indien nodig automatisch actie ondernemen: we noemen dit Zero Touch Recovery. 

3. Schaalbaarheid – Door steeds sneller opvolgende ontwikkelingen in het iT landschap is het essentieel om een schaalbare architectuur te hebben. Worloads in de cloud kunnen snel toenemen en dit vereist dat het netwerk mee kan bewegen. Ook het opzetten van meer verbindingen naar verschillende leveranciers is een vorm van schaalbaarheid. Keuzes moeten gebaseerd zijn op de huidige vraag, maar makkelijk aanasbaar zijn naar toekomstige eisen.

4. Beveiliging – Beveiliging is tegenwoordig 1 van de belangrijkste criteria in alle onderdelen van het IT domein. Network Access Control is hier bijvoorbeeld een belangrijk voorbeeeld van. Het regelt onder meer IT-beveiliging van end points. Voldoen bepaalde endpoints niet aan bepaalde criteria, dan krijgen ze geen toegang tot het netwerk. NAC kan voor elke endpoint regels afdwingen die bepalen of er wel of geen toegang tot (delen van) het netwerk mogelijk is. Netwerken worden complexer en daardoor is het beheer tijdrovend.

Meer weten? Download onze gratis whitepaper!

Dat cloud connectiviteit steeds belangrijker wordt voor bedrijven en de partners die hen adviseren, is een gegeven. Bent u benieuwd wat bovengenoemde veranderingen en trends betekenen voor IT-service providers? Wilt u weten met welke ontwikkelingen u rekening moet houden om aan de klantvraag te voldoen? Download dan de gratis whitepaper “Connectiviteit en IT-service providers”. In deze whitepaper gaan we in op de toekomst van connectiviteit voor IT-service providers. We staan stil bij de belangrijkste veranderingen, wat dat betekent voor de komende 5 jaar en hoe IT-service providers kunnen inspelen op deze ontwikkelingen.

 

Download whitepaper: Connectiviteit en IT-service providers